Therapie

Tension/Trauma Releasing Exercises

Wat is TRE?

TRE omvat een serie van 6 oefeningen, die de spanning in de spieren helpt te verminderen. Dit verschijnsel komt bij alle zoogdieren voor. Zij gaan ook trillen/ schudden na een stressmoment en gaan dan door met hun leven alsof er niks gebeurd is.

De oefeningen lokken dit trillen en of schudden uit. De op deze manier opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Ze komen uit het centrum van de zwaartekracht van het lichaam, dat wordt beschermd door de psoas spieren. Als het trillen in dit krachtige centrum opgewekt is, resoneert het door het hele lichaam, en ontspant het diepzittende langdurige spanning van het heiligbeen tot de kruin. Als de spanning overal wordt vrijgemaakt in het lichaam, registreren de hersenen een daling van pijnsignalen en produceren zij nieuwe hormonen voor ontspanning en welbehagen. Vaak lijkt deze manier van ontspanning op het ondergaan van een massage.

Het TRE programma

Het TRE training programma is ontworpen om grote groepen mensen te helpen, die een ervaring hebben meegemaakt varierend van milde stress tot ernstige trauma’s. David Berceli heeft altijd TRE gepresenteerd als een “self-help tool” voor personen die misschien geen toegang hebben tot therapie of andere vormen van ondersteuning. Ook zijn er veel mensen die geen therapie nodig hebben, maar die gewoon een zelfhulp-methode willen om hun eigen dagelijkse stress te reguleren.

David Bercelli, PH.D. is een internationaal expert op het gebied van trauma-interventie en het oplossen van conflicten. De afgelopen 22 jaar heeft hij gewoond en gewerkt in negen landen, alwaar hij trauma relief workshops en het ontwerpen van herstelprogramma’s voor de internationale organisaties over de hele wereld realiseerde.

Hij is de maker van een revolutionaire en unieke serie van Trauma/Tension Releasing Excersises (TRE), die de diepe chronische spanning bevrijden, die ontstaan zijn in het lichaam tijdens een traumatische ervaring.

David heeft slachtoffers getrained van de aardbeving in China, de bomaanslag in Oslo en mensen opgeleid om deze trainingen te doen.

TRE is ook zeer geschikt om preventief te doen. Zowel voor de doorsnee mens, als voor beroepen, die vaak met nare gebeurtenissen te doen hebben, zoals brandweer, politie, traumateams, 1e hulp etc. Zo is David momenteel betrokken bij een project om de Amerikaanse soldaten, die naar Afghanistan uitgezonden worden voor hun vertrek TRE te leren in de hoop dat zij bij thuiskomst geen of minder last hebben van het Post- Traumatische- Stress- Syndroom.