Therapie

Tuina

Wat is Tuina?

Tuina is een massagevorm die is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM). Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf. Al meer dan 2000 jaar wordt Tuina (spreek uit als Twie na) in China gebruikt als lichaamswerktherapie. In het westen is Tuina vooral in Frankrijk en Amerika bekend en geliefd om zijn therapeutische ‘impact’. Net als bij de andere vormen van TCM gaat het er bij Tuina om in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levenskracht, te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina wordt ook preventief gebruikt. Tuina is een massagevorm en er wordt, net als bij Shiatsu, druk uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen (energiebanen in je lichaam) om de stroom van Qi te beïnvloeden. Ook wordt gebruik gemaakt van allerlei handmanipulaties. Een Tuina behandeling kan worden gecombineerd met kruiden, kompressen en zalven. Tuina is niet alleen een krachtige therapeutische aanvulling op andere oosterse en westerse massagetechnieken, maar het biedt vooral als zelfstandige therapie ongekende mogelijkheden door zijn verbinding met de schat aan kennis van eeuwen Chinese geneeswijzen.

De geschiedenis van Tuina

Tuina is al erg oud: bijna twee eeuwen voor Christus, in de Shang dynastie, werd Tuina al gebruikt om kinderziekten en spijsverteringsproblemen te genezen. In de zesde eeuw na Christus was Tuina onderdeel van het collegeprogramma aan het Keizerlijk Medisch College. Tuina werd steeds belangrijker en werd steeds verder ontwikkeld, totdat het, gedurende de Qing dynastie, net als andere aspecten van de oude culturele Chinese erfenis, werd onderdrukt. Pas na de communistische revolutie werd Tuina, samen met andere vormen van traditionele geneeskunde in ere hersteld. Heden ten dage vormt Tuina een even belangrijke studie als andere onderdelen van TCM aan de belangrijkste medische universiteiten in China. Aan Tuina therapeuten worden dezelfde  hoge eisen gesteld als aan acupuncturisten en kruidenexperts en Tuina mag zich verheugen in een even grote waardering als deze, in het westen althans, meer bekende geneeswijzen.

Hoe werkt Tuina?

De Tuina technieken zijn gebaseerd op een diepgaand inzicht in en begrip van de anatomische en psychologische kennis van de mens. In China beschouwt men het menselijk lichaam als een netwerk van energiebanen (meridianen). Dat netwerk bevat en vervoert de levensenergie (Qi) door het lichaam, houdt het in stand, voedt het en laat het leven. Dit netwerk verbindt de buitenkant van het lichaam met de binnenkant, de organen. Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen kan, door massage van de daarop aanwezige energiepunten, de conditie van de inwendige organen worden beïnvloed. Natuurlijk kunnen zo ook klachten worden behandeld die direct met het lichaamsoppervlak te maken hebben. Tuina maakt onder andere gebruik van technieken als drukken, kneden, draaien, ‘knijpen’, draaiende bewegingen, kloppen en dergelijke, waarbij de therapeut zowel zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen gebruikt. Het lijkt allemaal nogal ruw en krachtig, maar als je een goede Tuinatherapeut bezig ziet, is het meer ballet dan oerdans, wat er op je lichaam plaatsvindt. En zo voelt het ook.

Wat kan er met Tuina worden behandeld?

Tuina verbetert de gezondheid van zowel de lichaamsstructuur als van het bewegingsapparaat. Het heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie door het lichaam stroomt zoals het hoort. Op die manier kan pijn worden bestreden en kan ervoor worden gezorgd dat het bewegingsapparaat normaal functioneert. Daarnaast verbetert Tuina in belangrijke mate de weerstand van het lichaam. Een Tuina behandeling heeft daarnaast tot gevolg dat gifstoffen uit het lichaam worden verdreven. Tuina is heel goed in te zetten bij bijvoorbeeld: migraine, ischias en andere vormen van chronische pijn. Tuina is ook heel geschikt voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en klachten die samenhangen met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen. Tuina kan niet worden toegepast in het geval van botbreuken, open wonden, laesies. Een groot voordeel van Tuina is, dat het wel een stevige, maar ìn dat stevige en indringende, ook een milde massagevorm is. Eigenlijk zou je het eens moeten ervaren om te kunnen begrijpen wat ik bedoel. Tuina wordt vaak gebruikt om kleine kinderen (zo tot een jaar of 6) te helpen. In een kind is het meridiaan systeem nog niet volledig ontwikkeld. De energiepunten liggen erg dicht bij elkaar zodat die moeilijk afzonderlijk kunnen worden beïnvloed. Dan is een meridiaan massage beter geschikt. Maar net als Nivea’ s baby-olie, is Tuina heel geschikt voor volwassenen. Verwacht als volwassene echter niet een louter ontspannende massage. Doelgericht als Tuina is, kan het er toch ook wel eens wat steviger aan toe gaan.