Therapie

Moxa

Wat is Moxa?

Moxa is afgeleid van een kruid dat in het japans Mogusa heet. Een Nederlandse vertaling van Mogusa is bijvoet, de Artemisia vulgaris. Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige warmte en gaat dieper dan infrarood. Het moxeren is een eeuwenoude oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in Europa bekend is. Het is een therapie, die meegekomen is met de acupunctuur. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt wat hij behandelen wil. Dit betekend dus dat iemand met kennis van acupunctuur of shiatsu deze methode met veel meer fantasie kan toepassen. De grondbeginselen zijn echter simpel en door iedereen te leren.Het basismateriaal voor het moxeren is in twee vormen te krijgen, in sticks en los. De sticks zijn het meest handig in gebruik.Het aansteken van de moxa kan eenvoudig met lucifers, handiger een waxinelichtje. Het doven van een stick is mogelijk door hem na gebruik met de kop in het zout te steken. De hitte en daarmee de werking is afhankelijk van de hoeveelheid as die er op zit, hoe meer as des te minder uitstraling. Een bakje in de buurt en vaak aftikken is wel een voorwaarde. Moxeren is goed bij chronische pijnen, slapte en gebrek aan energie, slapeloosheid, gewichtsproblemen (werkt normaliserend) en seksuele problemen. Moxeren is niet goed en zelfs verboden bij koorts, een hartslag boven 90, te hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, erge honger, bij zwangerschap alleen op bepaalde punten, na alcoholgebruik, bij roodheid, zwelling en hitte.

De behandeling

Bij ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling de baby in een stuit. Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn. 80% Van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode die moxa-therapie heet. Moxa-therapie is geheel pijnloos en is thuis uit te voeren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.

Uit de vier onderzoeken blijkt dat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxa-therapie. De moxastick zelf is natuurlijk warm. Hij mag nooit tegen de huid aan worden gehouden, maar minimaal één centimeter er vandaan. Als de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, is hij zonder risico’s.

Moxa-therapie bij stuitliggingen: de Nederlandse feiten. Drieduizend jaar geleden behandelden Chinese acupuncturisten voor het eerst zwangere vrouwen met moxa-therapie. Veel wetenschappelijk onderzoek heeft ervoor gezorgd dat acupunctuur in het westen steeds bekender en vertrouwder werd. In de JAMA (Journal of American Medical Association) stond in 1998 een studie over moxa-therapie bij zwangere vrouwen in het Westen.

De studie in de JAMA heeft bijgedragen aan de toenemende belangstelling in Nederland voor deze behandelwijze. In de studie stond namelijk dat de kans dat een baby spontaan draait, met moxa-therapie tijdens de 33ste tot de 36ste week, vergroot wordt van 50% naar 75%.

Dat betekent dat er in Nederland jaarlijks 1750 minder baby’s in stuitligging geboren hoeven te worden als de moeders tussen de 33ste en 36ste week moxa-therapie krijgen. Dus 1750 vrouwen meer kunnen een natuurlijke bevalling hebben.

Alle voordelen van moxa-therapie op een rijtje: De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.- De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.- Er zijn geen bijwerkingen bekend.- In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.- Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.- De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.- De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-